Posts

Showing posts with the label Pelaburan Emas

Bagaimana daftar program SAVE 2.0 rebat RM200 SHOPEE?

Image
Cara daftar program SAVE 2.0 Rebat RM200 Shopee adalah seperti berikut: 1. Buka apps Shopee, kemudian pilih menu 'Buy Malaysia'. 2. Kemudian, klik pada butang 'DAFTAR SEKARANG'. 3. Isi dan lengkapkan borang maklumat. Anda boleh menggunakan bil elektrik kepunyaan anda sendiri atau milik orang lain yang ada tali hubungan dengan anda. 4. Sekiranya anda menggunakan akaun milik sendiri, jangan lupa isi 'NA' pada ruangan 'IF NO.....' 5. Selesai. NOTA: 1. Program ini difahamkan hanya untuk mereka yang ingin membeli alatan elektrik seperti aircond atau peti sejuk. 2. Jika pendaftaran ini lulus, anda akan menerima rebat RM200 pembelian tersebut. Kira macam diskaunlah bagi yang tak taham apa itu rebat.

GAP DARI KACAMATA SYARIAH

Image
Gold Accumulation Program atau GAP adalah salah satu kaedah belian emas di Public Gold. Ia kaedah yang paling mudah dan murah untuk semua orang memiliki dan mengumpul emas dengan modal mampu bayar serendah RM100. Kaedah yang digunakan ialah : 1. Pembeli memindahkan sejumlah wang ke akaun Public Gold sebagai hamisy jiddiyyah (deposit sekuriti). 2. Public Gold akan merekodkan jumlah wang dan gram yang setimpal dalam akaun pembeli (ketika ini akad jual beli berlaku). 3. Pembeli mempunyai pilihan samada untuk mengeluarkan emasnya atau membiarkan sahaja di dalam akaun yang akan dijaga oleh Public Gold tanpa upah. GAP telah pun mendapat Sijil Patuh Syariah dari Penasihat Syariah yang dilantik iaitu Amanie Advisor. Ini bermakna, GAP boleh dimanfaatkan oleh semua samada belian mengikut gram atau mengikut RM. Mungkin ada di antara kita yang mahukan penjelasan yang lebih tentang patuh Syariah GAP. Maka di sini saya jelaskan beberapa perkara. 1. Pembelian GAP secara asasnya memang tid

2 TEKNIK MENYIMPAN YANG BIJAK UNTUK MEREKA YANG BERUMAHTANGGA

Image
Penceramah² aset kata, orang mindset miskin saja yang suka simpan duit 'bawah bantal'.  Orang kaya akan belanja duit tu mereka ke dalam bentuk pelaburan/aset. Itu mereka yang kata.. . . Saya pernah tengok budak² pecahkan tabung duit syiling. Kemudian budak² tu tukar duit syiling kepada duit kertas dengan pakcik kedai runcit. Duit tukar duit.. kemudian duit tu dibelanja untuk beli keropok, aiskrim. Kemudian duit itu habis begitu saja. Rugi masa menyimpan. ELAKKAN KERUGIAN! Jadi, 2 tips ni saya share supaya kita amalkan menyimpan duit secara berkualiti dan bijak. PERTAMA Wujudkan tabung duit anak². Kadang² anak² saya akan terima sejumlah duit daripada pasangan suami isteri yang belum menimang cahaya. Sebagai tanda syukur mereka dan mengharap amalan mereka tu boleh bawa rezeki zuriat. Kemudian, setiap perayaan selalunya anak² akan dapat 'angpaw'. Angpaw tu bukan mama bapa yang habiskan ya. Simpan masuk ke dalam tabung. KEDUA Buat challenge suami isteri. Penuhka

TAK SALAH KITA BERMIMPI MEMILIKI 1KILOGRAM EMAS TULEN

Image
Tidak salah letak impian untuk memiliki 1000g Emas 999 begini. Gambar hanya contoh. Masa saya ada duit dulu, langsung tidak terfikir benda ni. Berapa kali saya buat bisnes. Rugi itu pasti. Untung itu belum tentu. Masa saya ada untung dulu, selalu fikir untuk berkembang berkembang berkembang. Pulangan? Sangat tipis. Ada lebih, labur balik konon boleh berkembang. Langit tak selalu cerah. Laluan hidup pun tidak semuanya sama.  Korang berjaya dalam bisnes. Mungkin saya tidak. So, perjalanan berbeza. . . Apa saya buat? 1. Jana duit untuk beli emas. 2. Dah ada duit, terus beli emas tanpa tangguh. 3. Mahu buat bises lain? Fikir banyak kali. Biasanya tidak mahu gadai untuk bisnes lain. 4. Yang pasti sekarang saya gadai untuk property. 5. Tebus emas perlahan². Kita boleh sama² mula. Beli 1gram dulu. Kumpul sehingga 10gram pertama.

EMAS INSTRUMEN PELABURAN KANAK-KANAK, LUPAKAN PTPTN

Image
Saya dan wife, selalu bercerita tentang perjalanan kami dari budak sampai dewasa. Terutama soal perbelanjaan pendidikan. Macam mana susah mencari sumber sampai sanggup join WATANIAH untuk dapatkan elaun. Ada lah duit poket. Sskarang sudah berumahtangga. Sudah pun mencecah angka 30an. Mau mau tua sudah. Sekarang kami fikir tentang masa depan anak tentang TRADISI meminjam PTPTN. Kalau boleh, kami mahu tiada lah pinjaman pendidikan untuk diorang. Seolah² pinjaman pendidikan ini sebagai tradisi yang sudah keterbiasaan. Ada yang mampu, ada yang kurang mampu. Yang kurang mampu, pinjaman pendidikan inilah salah satu sumber utama. Yang mampu, antara 2 sebab. Ada duit dari sumber kewangan ibubapa atau dari sumber simpanan sejak kecil. Kami berdua tertarik untuk mendisiplinkan diri kami dan anak² supaya menabung (padahal sejak zaman dulu lagi kita digalakkan menabung). Sudah menjadi lumrah, bila kita ada duit kita rasa mahu beli itu ini. Sempat menabung hanya untuk sehari dua. Selepa