Posts

Showing posts with the label Nota Kehidupan

AMALAN PEMAKANAN SIHAT

Image
Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurnia-Nya, sehingga hari ini aku dapat bernafas dan menikmati kesihatan yang ada. Hari ini adalah Hari Raya Ke-3 bersamaan dengan 15.05.2021 (Sabtu). Pada hari ini juga aku telah mengamalkan Intermittent Fasting  dan InshAllah akan cuba mengikuti gaya pemakanan Rasulullah SAW. Berikut adalah amalan pemakanan yang aku gunakan untuk mengekalkan kesihatan harian. Kesihatan yang aku pentingkan adalah kesihatan organ dalaman agar lebih panjang umur dan tidak menghidapi sebarang penyakit ketika tua nanti: PAGI JAM7 (atau sebaiknya selepas solat subuh) - 1 gelas air campur 1 sudu madu, 1 sudu cuka apple. Aku gunakan ACV brand Bragg dan ianya Kosher  iaitu halal dimakan. TENGAH HARI (ketika lapar sahaja) - 1 senduk nasi parboiled (lebih bagus elakkan nasi kalau boleh). - lebih Sayur-sayuran (timun, brokoli, cauliflower, kubis) - Jangan ada daging (jika makan, jamah hanya sedikit) - Ikan jenis ikan putih, ikan merah masak yang berkunyit dan berm

Aku nukilkan sepatah dua kata untuk insan yang aku sayang ini

Image
Throwback. Aku nukilkan kenangan bergambar ini di sini. Bapa ku bersama dua orang anakku. Gambar ini diambil pada 17 April 2021 di bilik 704, Suria 7 Hotel, Suria Sabah, Kota Kinabalu. I love you Bapa. 😭 I love you Alzam. I love you Alham. Achmad Noorafzam 20.04.2021

Aku komited turunkan berat badan kali ini

Image
Bila ada isu kesihatan, aku betul-betul komited untuk bagi pulih semula sistem kesihatan diri. Kalau sebelum ni, setakat kuning telur ni lenyap dari pinggan. Rasa membazir dan sayang pun ada tidak berabis untuk breakfast di hotel ni. Sebenarnya kesihatan aku masih okay. Sebab aku selalu mengamalkan minum air dengan kuantiti yang banyak dalam sehari. Cuma, semenjak ada warning daripada result sebelum ni, barulah aku rasa mahu 'diet' dan cuba mengamalkan makanan sihat. Ini tujuannya untuk turunkan berat badan aku. Sebelum ni hanya 'nantilah berdiet tu'. Mujurlah warning hanya sekadar warning. Bukan kojol terus. 😁 Palis-palis. 3 hari lalu berat aku 92.5kg. Kemarin aku timbang 90.1kg. Penurunan macam ni buat aku lebih semangat. Chayok! No sugar! No Trans Fat! Achmad Noorafzam The Klagan Hotel 28/3/2021

Keputusan darah sudah ada, aku semakin khuatir dan lebih berjaga-jaga

Image
Hari ini aku dipanggil untuk mengambil keputusan darah yang telah siap di Permai Policlinics Jalan Gaya, Kota Kinabalu. Minggu lalu aku telah menjalankan ujian darah dan air kencing. Selesai, aku bayar hanya RM100.00 sahaja. Ting tong.. Dua Kosong Tiga Empat Bilik Dua. Aku buka pintu rasa berdebar. Aku disuruh duduk oleh Doktor Ravibalan A/L Somasundram. Beliau meneliti keputusan tersebut. Aku bayar fee RM80 untuk terima consultation. Hasil dari keputusan itu, beliau menasihatiku agar aku lebih 'menjaga mulut' untuk memilih makanan harian kerana keputusan aku seperti berikut: Haemoglobin Test 1. MCH 27 (normal 28-34) 2. Lymphocytes 46.8 (%) (normal 20.0-45.0) Renal Function Test 1. Acid Uric telah mencapai 0.54 (normal 0.21-0.43) Liver Function Test 1. Aspartate Transaminase 54 (normal <34) 2. Alanine Transaminase 80 (normal 12-78) 3. Gamma-Glutamyl Transferase 81 (normal 12-73) Lipid Profile 1. Total Cholesterol 6.4 (normal <5.2) High Risk 2. Non-HDL-Choleste

Ada orang cakap jangan asyik cakap bagi emas kepada isteri boleh buat isteri senyum. Stop it katanya. Apa kata aku?

Image
Ayat di atas dinukilkan oleh encik Akhtar Syamir di ruangan Facebook juga dikenali sebagai BroOhsem. Ini pendapat aku pula. Hidup berumahtangga adalah sebuah proses dalam kehidupan. Material atau layanan seperti pemberian emas, menyediakan hidangan sedap, dikurniakan anak yang comel, semua ini adalah perencah dalam kehidupan manusia. Jika kita mahu bagi tambah sedap, bagi lah perencah yang sedap-sedap. Jadi, penulis di atas tidak perlu untuk bezakan emas dengan benda lain. Semua itu akan membuatkan kita gembira, senyum dan ketawa bersama suami isteri bukan? Bezanya hanya perencah tu mahal atau murah. Benar emas itu mahal tetapi mahal pun emas itu, tetap membawa senyuman yang lebih lama. Come on. Emas kan... ia sesuatu yang bernilai. Cuba bagi bunga ros kepada isteri tersayang.. rasanya senyuman yang terukir di wajah si isteri hanya sekejap sahaja. Tidak lama. Bagaimana pula hadiahkan bunga ros di saat 'salah timing'? Mesti si isteri berasa hairan. Sebagai lelaki kan

10 Perkara yang aku belajar dalam kehidupan selepas berumur 30an

Image
Bila sudah capai umur 30an ni, aku belajar sesuatu. 1. Tidak buat kerja yang aku rasa orang akan sukakannya (dalam konteks bisnes, orang mungkin akan beli). 2. Sebaliknya, buat kerja yang aku suka buat, realistik dan profitable. 3. Bisnes? Jujur bagiku ia hanya proses menjana pendapatan yang tidak berhenti dan akan berterusan bagi setiap orang, bukanlah sesuatu yang seronok untuk dikongsikan. 4. Menimba dan berkongsi ilmu pengalaman yang seronok bagiku. 5. Berkongsi rezeki dengan orang yang 'dekat' dengan kita (semampunya). Giving back. 6. Kesihatan? Sudah tentu penting. Pagi ni buat medical checkup. 7. Ibadah itu kan mesti. 8. Siapkan pembinaan rumah secepat mungkin. 9. Melancong dekat atau jauh. Biar di kawasan dekat-dekat asalkan keluar dari tempat kerja. 10. Berkira masa. Kalau tidak, mesti rasa lebih cepat masa berlalu. Nota hidup Achmad Noorafzam 18/3/2021