Posts

Showing posts with the label Blogging

AMALAN PEMAKANAN SIHAT

Image
Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurnia-Nya, sehingga hari ini aku dapat bernafas dan menikmati kesihatan yang ada. Hari ini adalah Hari Raya Ke-3 bersamaan dengan 15.05.2021 (Sabtu). Pada hari ini juga aku telah mengamalkan Intermittent Fasting  dan InshAllah akan cuba mengikuti gaya pemakanan Rasulullah SAW. Berikut adalah amalan pemakanan yang aku gunakan untuk mengekalkan kesihatan harian. Kesihatan yang aku pentingkan adalah kesihatan organ dalaman agar lebih panjang umur dan tidak menghidapi sebarang penyakit ketika tua nanti: PAGI JAM7 (atau sebaiknya selepas solat subuh) - 1 gelas air campur 1 sudu madu, 1 sudu cuka apple. Aku gunakan ACV brand Bragg dan ianya Kosher  iaitu halal dimakan. TENGAH HARI (ketika lapar sahaja) - 1 senduk nasi parboiled (lebih bagus elakkan nasi kalau boleh). - lebih Sayur-sayuran (timun, brokoli, cauliflower, kubis) - Jangan ada daging (jika makan, jamah hanya sedikit) - Ikan jenis ikan putih, ikan merah masak yang berkunyit dan berm

Aku komited turunkan berat badan kali ini

Image
Bila ada isu kesihatan, aku betul-betul komited untuk bagi pulih semula sistem kesihatan diri. Kalau sebelum ni, setakat kuning telur ni lenyap dari pinggan. Rasa membazir dan sayang pun ada tidak berabis untuk breakfast di hotel ni. Sebenarnya kesihatan aku masih okay. Sebab aku selalu mengamalkan minum air dengan kuantiti yang banyak dalam sehari. Cuma, semenjak ada warning daripada result sebelum ni, barulah aku rasa mahu 'diet' dan cuba mengamalkan makanan sihat. Ini tujuannya untuk turunkan berat badan aku. Sebelum ni hanya 'nantilah berdiet tu'. Mujurlah warning hanya sekadar warning. Bukan kojol terus. 😁 Palis-palis. 3 hari lalu berat aku 92.5kg. Kemarin aku timbang 90.1kg. Penurunan macam ni buat aku lebih semangat. Chayok! No sugar! No Trans Fat! Achmad Noorafzam The Klagan Hotel 28/3/2021

Keputusan darah sudah ada, aku semakin khuatir dan lebih berjaga-jaga

Image
Hari ini aku dipanggil untuk mengambil keputusan darah yang telah siap di Permai Policlinics Jalan Gaya, Kota Kinabalu. Minggu lalu aku telah menjalankan ujian darah dan air kencing. Selesai, aku bayar hanya RM100.00 sahaja. Ting tong.. Dua Kosong Tiga Empat Bilik Dua. Aku buka pintu rasa berdebar. Aku disuruh duduk oleh Doktor Ravibalan A/L Somasundram. Beliau meneliti keputusan tersebut. Aku bayar fee RM80 untuk terima consultation. Hasil dari keputusan itu, beliau menasihatiku agar aku lebih 'menjaga mulut' untuk memilih makanan harian kerana keputusan aku seperti berikut: Haemoglobin Test 1. MCH 27 (normal 28-34) 2. Lymphocytes 46.8 (%) (normal 20.0-45.0) Renal Function Test 1. Acid Uric telah mencapai 0.54 (normal 0.21-0.43) Liver Function Test 1. Aspartate Transaminase 54 (normal <34) 2. Alanine Transaminase 80 (normal 12-78) 3. Gamma-Glutamyl Transferase 81 (normal 12-73) Lipid Profile 1. Total Cholesterol 6.4 (normal <5.2) High Risk 2. Non-HDL-Choleste

Tahniah Achmad! Sudah lulus Google Adsense. 2 Perkara yang aku beruntung setakat ini

Image
Pengalaman aku blogging ni, dua perkara yang aku rasa 'beruntung' iaitu: 1. Berjaya berebut domain name nama sendiri iaitu Achmad.net , bukan senang sebab aku terpaksa bersengkang mata untuk pastikan owner lama domain name ini terlewat renew. Dan aku berjaya take over setelah 10tahun penantian. 2. Sudah dapat domain name, aku terdelete Google Account menyebabkan aku tidak dapat retrieve balik akaun lama dan segala backup. Terdelete gara-gara kononnya mahu buat clearance mana yang menyebabkan storage penuh. Tapi silap ketika itu terdelete semua. Akhirnya, aku dapat catch-up balik untuk apply semula Google Adsense. Dan syukur ianya berjaya. Yay! Dah boleh monetize balik ♥️ Start earning guys! Achmad Noorafzam 19/3/2021

Beli stroller baru, check-in hotel dan shopping di Suria Sabah

Image
Ini kemarin punya cerita. Kemarin adalah hari aku cuti. Pelik kan? Orang cuti sabtu ahad, aku pula cuti Rabu sahaja. Apa boleh buat, cari makan punya pasal hidup sebagai seorang 'runner' atau 'forwader' saja. So, aku bawa anak bini ke Hotel 7Suria, Suria Sabah untuk stay 1 malam sambil bershopping. Memandangkan anak kecil aku ni langkahnya kecil, dia asyik minta didukung. Aku pula tak tahan dukung pusing 1 mall. So, belikanlah stroller murah untuk dia. Bukan main dia enjoy. Ini link video vlog kemarin. https://youtu.be/6MHFK_PS4OU Achmad Noorafzam 18/3/2021

First time aku tangkap gambar sunset tepi pantai yang cantik. Matahari nampak jelas!

Image
Hello hello hello! Hati banyak senang hari ini apabila aku sempat mengambil gambar 'sunset' di pantai Shabandar, Tuaran yang begitu cantik. Serius, aku tidak pernah dapat gambar moment sebegini di mana-mana pantai termasuklah Pantai Tanjung Aru, Kota Kinabalu. Entah, aku rasa gambar yang ini cantik sebab tanpa menggunakan apa-apa filter, matahari kelihatan jelas semasa terbenam. Waktu ini berlaku sangat pantas. Rasanya tak sampai 3 minit, matahari terbenam langsung tidak kelihatan. Hehe.. tadi ada satu pasangan ni ingin membuat wedding photoshoot. Aku rasa dia ada sedikit rugi apabila dia balik awal. Sempatlah aku tengok pasangan ni bagi 'angpow' kepada photographer selepas sesi photoshoot. Cuma, dia tak ambil moment sunset macam ini. Aku bayangkan lelaki memegang pinggang dan mengangkat pasangannya di sebalik mentari sunset. Mesti nampak wow tu. Anyway, next time mahu ke sana lagi dengan foto-foto menarik. Jom layan sikit video pendek https://youtu.be/VUk3S

Exausted bekerja, wajib reward diri dengan bermalam di hotel murah yang selesa

Image
Exhausted. Berhempas pulas minggu ini. Mahu tak mahu mesti layan cuti dulu. Seolah-olah kerja 24jam tanpa rehat. Pola tidur pun sudah kurang cantik. Hari ini selesai deliver barang-barang customer sekitar tuaran sehingga ke KK. Nasib baik ada kawan yang bantu untuk deliver barang yang lain. Sempat juga menghantar barang-barang crankshaft, main bearing dan con rode bearing untuk enjin kereta satu lagi yang sedang di overhaul ke Papar. Kemudian singgah di Oppo Service Centre di Imago untuk repair telefon ini yang tenggelam masuk air. Akibat tu, telefon ni berjaya dibaiki (dapat cas). Tapi data transfer sudah failed (motherboard rosak). Hurmm.. Minta maaf kalau banyak kekurangan kalau terlambat siapkan website-website kalian ya. Akhirnya aku akhiri hari kerja ini di Hotel 7 Suria, Kota Kinabalu. Guys! Hotel ni sangat cool, murah berbaloi dan aku sangat berpuas hati. Nanti ada masa, aku akan share sikit pasal hotel ni. Bye guys! Achmad Noorafzam 13/03/2021

Kami repeat bermalam di Friendly Homestay, Tuaran

Image
Selesai kami menghantar barang-barang kiriman customer, tiba-tiba wife dapat mesej daripada customer. "Hari ini tiada collect barang". Ini bermaksud, pada hari ini kami cuti untuk collect barang customer. Kebiasaannya rutin kami, sebelah pagi sehingga tengah hari adalah kerja-kerja menghantar barang kiriman customer sekitar Tuaran, Penampang dan Kota Kinabalu. Kebetulan kami membawa beg pakaian yang telah dikeringkan di dobi Sembulan, Kota Kinabalu. Ini menguatkan semangat untuk bermalam di Friendly Homestay. Kenapa kami pilih Friendly Homestay? Selain harganya yang murah, kami selesa dengan suasananya. Kali ini, kami tidak lagi membuat tempahan melalui Agoda. Kami terus direct booking di kaunter homestay tersebut. Yay! Kami telah berjaya membuat tempahan dengan rate RM95 satu malam sahaja. Ini adalah kali ke-2 kami bermalam di sini. Bilik yang kami dapat adalah bernombor 112. Sewaktu check-in, terus aku rasa wow! Sebab kami dapat bilik betul-betul pemandangan laut (sea-view)

Cuti satu malam di Friendly Homestay, Gayang Tuaran

Image
Hai! Apa khabar para pembaca semua? Aku harap kamurang sihat-sihat selalu. Hari ini aku ingin throwback satu hari percutian 1hari 1malam kami sekeluarga di Friendly Homestay, Gayang Tuaran pada 6/2/2021. Lokasinya seperti berikut: Friendly Homestay 088-397 301 https://maps.app.goo.gl/SwQ9diSNrQt9NW7b9 Setelah beberapa kali kami bercuti hujung minggu di hotel-hotel sekitar Kota Kinabalu, kali ini kami telah mengambil keputusan untuk bercuti di Friendly Homestay sahaja. Okay, pertimbangan mahu bercuti di kawasan Tuaran sahaja disebabkan waktu itu aku berasa sangat malas untuk lalu roadblock di depan politeknik, selain mahu meluangkan banyak masa berehat daripada masa di jalan raya. Maklumlah, kami bekerja bermula selepas jam12 petang sehingga tengah malam untuk kerja-kerja collect barang, bungkus dan esoknya hantar barang-barang tersebut ke kaunter kurier. Okay done booking! First impression aku pada booking waktu itu adalah ya! Memang friendly dia punya bos. Not sure itu bos atau bukan.

"Bapa, gambar bah Alzam"

Image
Aku ambil kesempatan untuk mengajar kepada anak ku.  Bukan semua benda kita mahu, kita mesti beli. "Pa, tiada selipar dia tu kan". "Lain kali kalau Alzam ada selipar yang tidak pakai, sedekah saja sama orang yang perlu. Jangan minta beli beli beli. Kita bukan orang kaya". "Iya... Kesian dia kan". Dia pun bisik dengan aku. "Pa.. gambar ba alzam". Dia pun berdiri sebelah budak tu, lalu aku cepat-cepat tangkap gambar mereka berdua. Sebelum aku hulur sedikit wang, aku minta mereka untuk menyanyi. Tapi mereka malu-malu untuk menyanyi. . Lain orang, lain persepsi. Itu semua terpulang pada diri kita sendiri. Kehadiran mereka tidak bisa buat aku elak dan lari daripada mereka. Paling teruk jika aku memberi contoh dengan layani mereka seperti tiada nilai, lalu anak aku mencontohi benda buruk yang aku lakukan. Aku tidak ingin begitu. Layani kami sebaiknya ya anak. Begitu dong..