Posts

Showing posts from 2021

Terima Kasih Warga Tuaran

Image
Terima kasih warga kita yang sudi dan rajin share posting aku sebelum ini ya. Aku percaya yang aku mungkin adalah seorang introvert atau mungkin istilahnya pemalu bila berada di situasi publik. Tapi kebelakangan ini aku semakin berani sebab sedar sifat ini kadang-kadang membosankan dan tak membawa faedah besar untuk diri aku. So apa aku buat, grab a camera, point and shoot & sharing. Pembelian kamera yang agak berbaloi dan sekurang-kurangnya membawa faedah kepada masyarakat dan ekonomi peniaga kecil. Biarlah aku dikecam dikatakan suka menunjuk di media sosial. Tapi sebenarnya 1 jari telunjuk menunjuk kelemahan orang sedangkan 3 jari lainnya menunjuk kelemahan dirinya sendiri.  By the way, gambar di bawah ini postingan pada minggu ini. Perkongsian biasa-biasa saja hanya untuk rakaman sendiri tapi beri sambutan baik. Alhamdulillah aku doakan bisnes korang semua baik-baik belaka. ####### Ada satu lagi video tapi di youtube aku berkenaan tomyam paling sedap. View dia dalam beberapa har

Maafkan semua orang

Image
Bengkok macam mana pun akhlak dia, aku, kau, kita, kamu, kami, anda, saya, mereka... Tak akan sama pengakhiran nanti. Selagi pintu taubat masih terbuka. Jangan sombong amat ketika iman sedang menebal dengan merasa kita seperti pilihan Tuhan, orang lain pula gagal dalam amalan. No. Perjalanan masih jauh. Doa² baik saja dengan sesiapa. Aku pun belajar memaafkan. Belajar bersangka baik sudah. Dulu siap pemimpin² politik aku maki hamun, macamlah aku ni perfect sangat, thinker la sangat, genius la sangat. Sekarang aku belajar mendoakan yang baik-baik untuk semua orang. Layan sisa hidup tenang-tenang. Dah berapa ramai orang yang kita kenal mati duluan dari kita. Tak sempat minta maaf atas keterlaluan bahasa semasa hayat. Bila nafasnya berakhir, rasa bersalah tidak sempat aku meminta maaf. Ruginya aku! . Kalau kita layak lahir di bumi ini, takkan kita tidak layak menjadi lebih baik hingga pengakhiran hayat? Maafkan aku, doakan aku. Selamat malam semuanya kepada yang mengenali diriku yang kerd

Hari ini umur perkahwinan kami 6 tahun 8 bulan 30 hari

Image
Semalam masuk 6 Tahun 8 Bulan 29 Hari sejak kami sah mendirikan rumahtangga. Alhamdulillah, ujian seminggu sebelum nikah, sehari selepas nikah, 3 bulan pertama, 6 bulan, setahun, 3 tahun, 5 tahun berumahtangga sudah ditempuhi dengan pahit manis dan bersabar. Sepanjang berumahtangga hampir 7 tahun ini, hanya 2 kali kami bergaduh. Sebelum menimang cahaya mata dan selepas menimang cahaya mata. Pergaduhan yang agak minima. Tiada suara tinggi. Tiada cakar mencakar apatah lagi cubit atau pukul. Kami hanya berdiam dan mengasing diri. Ego kami berdua cukup tinggi. Tapi, mungkin oleh kerana masing-masing menghormati fungsi isteri dan suami, salah satu akan memujuk. Tengoklah siapa yang sejuk dulu. Tak mahu lama sangat bergaduh. Cukuplah paling lama 24jam. Korea-korea sikit. Sejuklah tu. Teringat ketika bergaduh kali ke-2 lalu dan berbaik semula, beberapa hari selepas itu barulah kami cerita balik kejadian pergaduhan lalu. Waktu tu dua-dua sudah sejuk hati, tepi pantai bawa anak mema

Ingin bebas masalah kewangan? Ikut cara ini.

Kita ada 2 jenis kategori manusia. Maaf bukan kategori ambil vaksin dan tidak ambil Vaksin. Okay.. 2 kategori ni adalah: 1. Belanja dulu baru simpan. 2. Simpan dulu baru belanja. Yang paling bagus kita perlu amalkan simpan dulu baru belanja. . Kalau kita amalkan ini, kita ada ruang untuk berjaya. . Tak amalkan ini, dengan apa pun alasan, kita akan sentiasa terperangkap dengan mainan liabiliti. Salam Jumaat Hari last hantar barang. Besok dan lusa aku fikir nak cukupkan rehat. 10.09.2021 Achmad Noorafzam Tuaran ♥️♥️♥️♥️♥️

Hidup kita sedang diracuni impian. Elakkan!

Hidup sekarang ni putarannya pelik. 1. Setiap manusia berlumba cari rezeki (wang) pelbagai cara. Impian menjadi kaya dan bebas hutang. 2. Bohonglah kalau tiada impian begitu. Tak capai tak apa, asalkan dapat apa yang ada sudah cukup. Bila iman kuat, bersyukur. Bila iman lemah, sentiasa rasa kepayahan secara tidak sedar. 3. Kita tidak perfect. Kita akui itu. 4. Tapi kita sudah masuk dalam dunia kepelikan. Branding, marketing semua nya memang kerana mencari duit. Jangan tipu diri sendiri. Ianya benar. Asasnya nak mendapatkan duit. 5. Maka wujudlah tektikal-tektikal marketing untuk tujuan itu. Tak kira lah dalam bentuk apa marketing itu. Ada yang ambil pendekatan perkongsian ketuhanan, ada ambil pendekatan sosial enterprise. 6. Hati-hati di mana kita sebenarnya. Ya, kita cakap kita lurus. Tapi hati ini asyik berbolak balik. Pandai menyuntik keinginan mencapai hasrat utama iaitu duit. 7. Sekali lagi, kita berhati-hati. 8. Akhir sekali, nak lawan perasaan tu hanyalah satu jalan sahaja. 9. J

Ciri-ciri Check-out MySejahtera kemaskini yang bijak

Ciri-ciri 'Check-out MySejahtera sudah menjadi bahan kritik. Aku sebagai orang yang memahami sedikit sebanyak tentang logik programming dan keperluan asas pada sesuatu sistem membawa aku berfikir sejak tentang fungsi check-in dan pengesanan orang bergejala dari awal lagi. Dulu aku berfikir, jika aku check-in pada jam10 pagi dan keluar dari premis pada jam11 pagi (tanpa fungsi check-out), dan bila mana tiba-tiba ada orang yang bergejala check-in di tempat yang sama pada hari yang sama maka kemungkinan besar sistem akan kesan yang kami sedang berada di premis dalam tempoh waktu yang sama. Sebaliknya jika ada fungsi check-out ini, orang bergejala itu check-in ke premis selepas aku check-out, maka sepatutnya aku tidak dikategorikan sebagai kategori kontak rapat dalam premis. Dan... Apabila pelanggan lain masuk ke premis dalam tempoh orang bergejala itu sedang berada di dalam premis yang sama maka mereka juga boleh dikesan sebagai 'Casual Contact No Symptoms' dan sebagainya. Beg

[VLOG EP7] Mencari Lamb Shank di Secret Recipe Tuaran, malangnya tiada stok.

Image
Banyak-banyak tempat makan di Tuaran ni, aku terlupa ada Secret Recipe di CKS PLAZA, Tuaran. So kali ini aku dan darma telah mencuba makanan 'mahal' di sana. Harapan awal, aku mahu Lamb Shank. Malangnya habis stok. So terpaksa pilih menu lain pula. Lamb Shank next time! Okay guys, selamat menonton. Jangan lupa subscribe kalau yang belum ya. 😁 VLOG EPISOD 7 25.08.2021 TUARAN Video di bawah ini.

Mencari kebenaran vaksin dan dajjal

Ada juga dalam kenalan aku masih dan asyik mempertikai vaksin, tak habis-habis mengaitkan tentang dajjal. Seperti yang aku katakan sebelum ini, ini adalah pilihan masing-masing. Aku yang pilih untuk terima vaksin ini, aku bertanggungjawab 100% atas pilihan aku dan alhamdulillah akidah ini masih utuh. Begitu juga anda wahai sahabatku. Pilihanmu untuk tolak itu adalah tanggungjawab mu sendiri. Aku akui itu hak masing-masing. Sahabat, Aku amat menantikan kemunculan Imam Mahdi a.s (IM) untuk bantu selesaikan masalah kita. Menyatukan dan memimpin seperti yang kita tahu peranan IM ketika kemunculannya. Bantu pimpin kita buat do's and dont's. Kita akan lalui 1 masa yang dipimpin oleh IM a.s untuk disatukan. Hakikatnya, telah ramai umat telah ambil vaksin. Adakah umat ini dilabel sampah di mata IM nanti? Tidak mungkin baginda IM a.s akan ketepikan, menolak dan mengasingkan hati-hati yang masih kekal akidahnya kepada yang Esa? Adakah tugasnya untuk mengasingkan? Tetapi kenapa pula sahab

Aku tegur anak sekarang tanpa nanti

Image
Kelmarin, tengah aku sedang bersiap-siap memakai baju untuk pergi ke pekan kelihatan anak pertamau Alzam kegembiraan. Entah gembira kerana apa. Lompat sana sini. Kegirangan dan agak bising. Si adik pula, Alham berada di tilam. Berbungkus dengan selimut. Dia mungkin sedang bermain 'tapuk-tapuk'. Tiba-tiba kegirangan membawa duka. Si abang ini hilang kawalan. Dia melompat ke tempat adiknya yang sedang berbaring di tilam. Aku pun mengagak sesuatu. Mesti si abang ini 'landing' tak kena tempat. Betul lah, si abang salah 'landing'. Mungkin lututnya 'landing' tepat pada muka adiknya. Apa lagi, adiknya teriak dan menangis sepuas hati. Darma pula cepat-cepat buka kain selimut dan perhatikan si Alham. Kami yakin mesti kena pada hidungnya. Tepat! Hidung si Alham berdarah. Darma cepat-cepat menguruskan darah yang sedang keluar dari hidung si Alham. Sehelai demi seheli tisu basah digunakan. Banyak. Merah pekat. Aku pun hampiri Alzam. Alzam tercengang takut akan dimar

AMBIL VAKSIN & TOLAK VAKSIN

Puas juga berborak, berdebat pun ada dengan kawan yang tak mahu bervaksin sempena covid ni. Tapi aku bukanlah orang yang sesuai untuk menerangkan kelebihan dan kekurangan vaksin. Untuk aku macam ni, aku realistik. 1. Aku pun rindu jemaah di masjid juga. aku perlu vaksin penuh. So, bila vaksin penuh, aku dah boleh ke masjid tanpa halangan. Dah ramai persoalkan ini kan. Tapi sebelum berlaku zaman covid ni, mana-mana masjid paling ramai pun masa jumaat dan hari raya. Waktu lain 1 saf pun tak penuh. Bila tak penuh, kita diam bukan ajak ramai-ramai ke masjid. Sebab fikir dunia sangat. Bila tabligh datang rumah kita buat-buat jadi invisible. Perempuan lagi lah tak ada. Kalau ada pun di masjid-masjid utama. Di kampung aku, hanya 1 ustazah yang kerap hadir masjid setiap waktu. Tapi arwah sudah pergi. Alfatihah untuk arwah. Soal nak rapatkan saf, tanya diri sebelum ni korang solat rapat-rapat seperti dianjurkan kah? Nak dapat bahu bertemu bahu pun susah. 2. Apa yang masuk dalam badan aku, itu t

UBAH GAYA HIDUP MEMBUAH HASIL UNTUK TURUN BERAT BADAN

Image
Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana memberi kesihatan yang baik sehingga hari ini. 18.08.2021 yang lalu aku telah memuat naik gambar sedang menjamah kuih dari Secret Recipe Tuaran. Tidak disangka ada yang perasan perubahan saiz badan aku. Ya benar, berat badan aku sudah lama susut kerana aku benar-benar jaga pemakanan. Aku telah berjaya ubah gaya hidup daripada kaki makan kepada seorang yang jarang berasa kenyang. Teringat hampir setahun lalu, gaya hidup aku tak sah kalau tak makan. Aku sentiasa mencari makanan untuk ditelan sehingga berasa kenyang. Waktu itu aku tidak pernah lapar. Sentiasa berasa kenyang seperti firaun. Jadi, komen kawan-kawan di Facebook membuatkan aku lebih bersungguh-sungguh untuk kekalkan semangat untuk lebih sihat. Ketika ini, aku bercadang untuk kekal dengan berat di bawah 77 hingga 78kg, dan akan fokus kepada beraktiviti berat. Sebelum ini, bermula berat 92.5kg aku hanya mengubah gaya hidup pemakanan sahaja tanpa berakt

IJAZAH BUKAN KUNCI KEJAYAAN TAPI PENGALAMAN

Aku sebenarnya sejak tahun 2007, aku sudah nekad untuk tidak sambung belajar lagi. Aku fikir mahu kerja sendiri. Tahun 2008 ditakdirkan masuk UMS. Seingat aku, pilihan UPU dari pilihan 1 hingga 8 aku letak UMS pelbagai jurusan (hentam-hentam saja asalkan dapat Universiti terdekat). Dah masuk U, aku banyak fokus buat kerja luar, buat duit. Belajar? Tak seberapa. Sebab belajar IT bagi aku boleh self-learning melalui Google. Lebih real-world berbanding belajar ikut fundamental buku. Selepas dah dapat ijazah, baru banyak masa buat self-learning dunia coding/programming. Tapi tak berhasrat untuk bekerja di mana-mana company. Tak minat. Masa tu lebih minat buat laluan kerjaya sendiri. Belajar sendiri. Tingkatkan skil kendiri. Pernah juga berpeluang bekerja sebagai kakitangan kerajaan Gred 41 (cukup bagus bukan?). Kemudian aku resign. Aku buat halatuju sendiri juga. Walaupun aku sayang pekerjaan lama aku, aku rindu untuk bangunkan institusi tu. Masa itu umur aku masih di bawah 30 tahun. Bila

APAKAH YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG MADU?

Image
Artikel ini adalah artikel daripada Dr Suri Roowi yang sangat bermanfaat untuk kita. Silakan baca dan layari facebook beliau  . . Saya terpanggil untuk berkongsi makumat tentang artikel berkenaan madu yang menjadi tular dalam media sosial baru-baru ini yang mungkin agak mengelirukan Soalan 1. Adakah madu sesuai diambil bersama garam? Jawapan Penggunaan garam yang tinggi akan menurunkan aktiviti enzim dalam madu. Fungsi enzim dalam madu adalah untuk membantu memecahkan bahan-bahan berkhasiat dan membantu memecahkan bahan seperti karbohidrat dan protein. Pengambilan madu beserta garam akan menurunkan aktiviti enzim dalam madu dan secara tidak langsung ianya akan mengurangkan khasiat madu tersebut. Soalan 2. Bagaimanakah bahan berkhasiat dalam madu diserap dalam badan? Jawapan Kenyataan yang menyatakan bahawa makanan yang berada dalam perut melebihi 20 jam akan menyebabkan keracunan adalah kurang tepat. Kajian yang saya lakukan menunjukkan bahawa kebanyakan bahan berkhasiat (p

Takut pada kolestrol tapi kenapa tak takut pada keradangan?

Image
Hari ini, salah satu benda baru yang aku belajar adalah bagaimana mengawal penyakit dalam badan. Umumnya pelbagai penyakit terutama jantung. Kita terlalu takut pada kolestrol sedangkan kolestrol adalah berguna untuk hormon dan melengkapi vitamin D. Namun, jika ada masalah pada saluran darah pada jantung, ia akan masuk untuk 'memulihkan' namun ianya teroksida dan triggered sebagai benda asing. Apabila sistem dalam badan detect ia sebagai benda asing, sel darah putih pun masuk untuk nyahkan bendasing tersebut. Akibatnya banyak sel darah putih bekerja dan memakan kolesterol teroksida tersebut menyebabkan ia terkumpul pada saluran darah. Maka saluran itu menjadi sempit. Maka, doktor pun bagi ubat kolestrol. Tapi sakit jantung masih ada. Tak pandai baik-baik. Jadi, bergantunglah mereka dengan ubat kolestrol sampai bila-bila. Walhal, penyebab utama adalah saluran darah tadi 'bocor'. Ia disebut keradangan. Masalah utama kita tidak fokus membaiki PUNCA keradangan te

AMALAN PEMAKANAN SIHAT

Image
Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurnia-Nya, sehingga hari ini aku dapat bernafas dan menikmati kesihatan yang ada. Hari ini adalah Hari Raya Ke-3 bersamaan dengan 15.05.2021 (Sabtu). Pada hari ini juga aku telah mengamalkan Intermittent Fasting  dan InshAllah akan cuba mengikuti gaya pemakanan Rasulullah SAW. Berikut adalah amalan pemakanan yang aku gunakan untuk mengekalkan kesihatan harian. Kesihatan yang aku pentingkan adalah kesihatan organ dalaman agar lebih panjang umur dan tidak menghidapi sebarang penyakit ketika tua nanti: PAGI JAM7 (atau sebaiknya selepas solat subuh) - 1 gelas air campur 1 sudu madu, 1 sudu cuka apple. Aku gunakan ACV brand Bragg dan ianya Kosher  iaitu halal dimakan. TENGAH HARI (ketika lapar sahaja) - 1 senduk nasi parboiled (lebih bagus elakkan nasi kalau boleh). - lebih Sayur-sayuran (timun, brokoli, cauliflower, kubis) - Jangan ada daging (jika makan, jamah hanya sedikit) - Ikan jenis ikan putih, ikan merah masak yang berkunyit dan berm

Syarikat Faiza Sdn Bhd menjawab soalan tentang keaslian beras basmati mereka

Image
Beberapa hari lalu aku telah menghubungi Syarikat Faiza Sdn Bhd untuk mendapatkan kepastian berkenaan beras jenis basmati. Soalan aku, Assalamualaikum wbt, saya ingin bertanya, adakah beras basmati keluaran syarikat faiza adalah beras basmati asli atau refined basmati? Aku tambah lagi, Baik. Untuk makluman sahaja ya, pertanyaan tersebut penting kepada pesakit pre-diabetes yang bercadang untuk mencari makanan alternatif untuk kesihatan. Kerana berdasarkan dapatan dari beberapa artikel menyatakan basmati adalah baik berbanding beras yang lain untuk kesihatan. T.kasih. *Untuk makluman, aku bukanlah seorang pesakit pre-diabetes. Tetapi hanya sekadar ingin mengetahui jenis beras yang boleh dijadikan alternatif untuk aku lebih berhati-hati dalam mengkonsumsi makanan. Lalu ini jawapan ringkat daripada mereka, Beras basmathi kami adalah beras yang diimport dari Pakistan melalui PadiBeras Nasional Berhad (BERNAS).  Beras yang dibeli dari pembekal kami ialah beras putih yang telah me

MAKAN SECARA SIHAT

Image
Penjagaan kesihatan adalah sangat di tuntut dalam Islam. Kita ditegah untuk melakukan perkara-perkara yang memudaratkan kesihatan. Pemakanan adalah faktor terpenting untuk menjaga kesihatan disamping faktor lain seperti aktiviti fizikal, mengawal tekanan dan mengelakkan faktor risiko seperti merokok, minum arak, penyalahgunaan dadah dan sebagainya.  Islam amat mengalakkan penjagaan kesihatan dengan pelbagai nas dari sumber AlQuran dan Hadis Nabi Muhammad SAW. Setiap hari kita digalakkan berdoa kepada Allah agar dikurniakan kesihatan yang baik semasa solat atau diluar solat.  Ini jelas membuktikan penjagaan kesihatan amat diutamakan dalam Islam. Prinsip asas yang dilandaskan oleh Islam berkenaan pemakanan adalah prinsip boleh guna atau harus guna atas setiap benda. Semua yang diciptakan oleh Allah diatas muka bumi ini atau di dalam perut bumi boleh digunakan oleh manusia demi menjamin kelansungan hidup. Tiada satu pun yang dicegah atau diharamkan kecuali apa yang telah terma

Aku nukilkan sepatah dua kata untuk insan yang aku sayang ini

Image
Throwback. Aku nukilkan kenangan bergambar ini di sini. Bapa ku bersama dua orang anakku. Gambar ini diambil pada 17 April 2021 di bilik 704, Suria 7 Hotel, Suria Sabah, Kota Kinabalu. I love you Bapa. 😭 I love you Alzam. I love you Alham. Achmad Noorafzam 20.04.2021

Polisi Kerajaan terhadap solat berjemaah secara berjarak adalah 'double standard'?

Image
KAMI PATUH SOP Sebenarnya kadar pematuhan SOP KKM dengan penjarakan 1meter adalah kadar 100% is 'bullshit'. Kenapa? Sebab, pematuhan itu hanya berlaku ketika acara berlaku (dalam pengawasan). Contoh: 1. Guru sedang mengajar pelajar di kelas. 2. Solat jemaah di ruang solat. Ini asal masuk ruang solat, ramai yang auto patuh SOP. 3. Berbaris untuk masuk ke pasar malam, pasar ikan, pasaraya. Hakikatnya, tidak. Cuba lihat aktiviti sebelum acara dan selepas acara di luar pengawasan. 1. Pelajar berkumpul sesama rakan sebelum dan selepas balik dari sekolah. Terutama selepas waktu sekolah, mereka bebas tanpa pengawasan seperti tiada apa berlaku. 2. Sebelum dan selepas solat jemaah. Auto bersesak untuk keluar dari pintu ruang solat. Ada yang bersalam dan berdakap. 3. Pasar malam, beratur sebelum masuk. Lepas masuk boleh tengok sendiri berebut takut kehabisan lauk jualan. Bersilang tangan untuk membayar seperti tiada apa berlaku. FOTO NUR AISYAH MAZALAN Link asal d

Aku komited turunkan berat badan kali ini

Image
Bila ada isu kesihatan, aku betul-betul komited untuk bagi pulih semula sistem kesihatan diri. Kalau sebelum ni, setakat kuning telur ni lenyap dari pinggan. Rasa membazir dan sayang pun ada tidak berabis untuk breakfast di hotel ni. Sebenarnya kesihatan aku masih okay. Sebab aku selalu mengamalkan minum air dengan kuantiti yang banyak dalam sehari. Cuma, semenjak ada warning daripada result sebelum ni, barulah aku rasa mahu 'diet' dan cuba mengamalkan makanan sihat. Ini tujuannya untuk turunkan berat badan aku. Sebelum ni hanya 'nantilah berdiet tu'. Mujurlah warning hanya sekadar warning. Bukan kojol terus. 😁 Palis-palis. 3 hari lalu berat aku 92.5kg. Kemarin aku timbang 90.1kg. Penurunan macam ni buat aku lebih semangat. Chayok! No sugar! No Trans Fat! Achmad Noorafzam The Klagan Hotel 28/3/2021

GOUT dan GULA

Image
Ramai yang tidak percaya apabila saya katakan punca GOUT adalah GULA!! Pengambilan GULA pasir atau sukrosa juga meningkat dengan ketara sejak negara kita merdeka. GULA mengandungi dua komponen utama iaitu GLUKOSA dan FRUKTOSA. Kedua-duanya memberikan impak negatif kepada kesihatan jika diambil berlebihan tetapi yang lebih bahaya adalah FRUKTOSA. FRUKTOSA juga tinggi dalam jus buah-buahan, HFCS (high fructose corn syrup) dan madu. HFCS banyak digunakan sebagai pemanis dalam minuman proses dan jem buah. Jus buah-buahan yang di jual dalam minuman kotak,tin atau botol mengandungi kandungan fruktosa yang sangat tinggi.  Buah-buahan yang sangat tinggi fruktosa seperti durian, rambutan, manggis, anggur dan sebagainya jika diambil terlalu banyak juga boleh memudaratkan kerana kandungan fruktosanya yang tinggi.  Madu juga tinggi fruktosa, tetapi ia tidak bahaya jika diambil secara sederhana, tetapi isu utama tentang madu adalah kebanyakan madu yang di jual di campurkan GULA pasir, d

Keputusan darah sudah ada, aku semakin khuatir dan lebih berjaga-jaga

Image
Hari ini aku dipanggil untuk mengambil keputusan darah yang telah siap di Permai Policlinics Jalan Gaya, Kota Kinabalu. Minggu lalu aku telah menjalankan ujian darah dan air kencing. Selesai, aku bayar hanya RM100.00 sahaja. Ting tong.. Dua Kosong Tiga Empat Bilik Dua. Aku buka pintu rasa berdebar. Aku disuruh duduk oleh Doktor Ravibalan A/L Somasundram. Beliau meneliti keputusan tersebut. Aku bayar fee RM80 untuk terima consultation. Hasil dari keputusan itu, beliau menasihatiku agar aku lebih 'menjaga mulut' untuk memilih makanan harian kerana keputusan aku seperti berikut: Haemoglobin Test 1. MCH 27 (normal 28-34) 2. Lymphocytes 46.8 (%) (normal 20.0-45.0) Renal Function Test 1. Acid Uric telah mencapai 0.54 (normal 0.21-0.43) Liver Function Test 1. Aspartate Transaminase 54 (normal <34) 2. Alanine Transaminase 80 (normal 12-78) 3. Gamma-Glutamyl Transferase 81 (normal 12-73) Lipid Profile 1. Total Cholesterol 6.4 (normal <5.2) High Risk 2. Non-HDL-Choleste

Ada orang cakap jangan asyik cakap bagi emas kepada isteri boleh buat isteri senyum. Stop it katanya. Apa kata aku?

Image
Ayat di atas dinukilkan oleh encik Akhtar Syamir di ruangan Facebook juga dikenali sebagai BroOhsem. Ini pendapat aku pula. Hidup berumahtangga adalah sebuah proses dalam kehidupan. Material atau layanan seperti pemberian emas, menyediakan hidangan sedap, dikurniakan anak yang comel, semua ini adalah perencah dalam kehidupan manusia. Jika kita mahu bagi tambah sedap, bagi lah perencah yang sedap-sedap. Jadi, penulis di atas tidak perlu untuk bezakan emas dengan benda lain. Semua itu akan membuatkan kita gembira, senyum dan ketawa bersama suami isteri bukan? Bezanya hanya perencah tu mahal atau murah. Benar emas itu mahal tetapi mahal pun emas itu, tetap membawa senyuman yang lebih lama. Come on. Emas kan... ia sesuatu yang bernilai. Cuba bagi bunga ros kepada isteri tersayang.. rasanya senyuman yang terukir di wajah si isteri hanya sekejap sahaja. Tidak lama. Bagaimana pula hadiahkan bunga ros di saat 'salah timing'? Mesti si isteri berasa hairan. Sebagai lelaki kan

Aku ingin lepaskan DJI OSMO POCKET aku yang disayangi. Ada yang berminat?

Image
Dji Osmo Pocket berkondisi amat baik untuk dilepaskan. Harga ini termasuk 1. filters, 2. connectors untuk iphone dan android 3. Mount 4. Covers 5. Phone + osmo pocket holder 6. Memorycard boleh pm atau wasap saya di wa.me/60189731759

Tahniah Achmad! Sudah lulus Google Adsense. 2 Perkara yang aku beruntung setakat ini

Image
Pengalaman aku blogging ni, dua perkara yang aku rasa 'beruntung' iaitu: 1. Berjaya berebut domain name nama sendiri iaitu Achmad.net , bukan senang sebab aku terpaksa bersengkang mata untuk pastikan owner lama domain name ini terlewat renew. Dan aku berjaya take over setelah 10tahun penantian. 2. Sudah dapat domain name, aku terdelete Google Account menyebabkan aku tidak dapat retrieve balik akaun lama dan segala backup. Terdelete gara-gara kononnya mahu buat clearance mana yang menyebabkan storage penuh. Tapi silap ketika itu terdelete semua. Akhirnya, aku dapat catch-up balik untuk apply semula Google Adsense. Dan syukur ianya berjaya. Yay! Dah boleh monetize balik ♥️ Start earning guys! Achmad Noorafzam 19/3/2021

10 Perkara yang aku belajar dalam kehidupan selepas berumur 30an

Image
Bila sudah capai umur 30an ni, aku belajar sesuatu. 1. Tidak buat kerja yang aku rasa orang akan sukakannya (dalam konteks bisnes, orang mungkin akan beli). 2. Sebaliknya, buat kerja yang aku suka buat, realistik dan profitable. 3. Bisnes? Jujur bagiku ia hanya proses menjana pendapatan yang tidak berhenti dan akan berterusan bagi setiap orang, bukanlah sesuatu yang seronok untuk dikongsikan. 4. Menimba dan berkongsi ilmu pengalaman yang seronok bagiku. 5. Berkongsi rezeki dengan orang yang 'dekat' dengan kita (semampunya). Giving back. 6. Kesihatan? Sudah tentu penting. Pagi ni buat medical checkup. 7. Ibadah itu kan mesti. 8. Siapkan pembinaan rumah secepat mungkin. 9. Melancong dekat atau jauh. Biar di kawasan dekat-dekat asalkan keluar dari tempat kerja. 10. Berkira masa. Kalau tidak, mesti rasa lebih cepat masa berlalu. Nota hidup Achmad Noorafzam 18/3/2021

Beli stroller baru, check-in hotel dan shopping di Suria Sabah

Image
Ini kemarin punya cerita. Kemarin adalah hari aku cuti. Pelik kan? Orang cuti sabtu ahad, aku pula cuti Rabu sahaja. Apa boleh buat, cari makan punya pasal hidup sebagai seorang 'runner' atau 'forwader' saja. So, aku bawa anak bini ke Hotel 7Suria, Suria Sabah untuk stay 1 malam sambil bershopping. Memandangkan anak kecil aku ni langkahnya kecil, dia asyik minta didukung. Aku pula tak tahan dukung pusing 1 mall. So, belikanlah stroller murah untuk dia. Bukan main dia enjoy. Ini link video vlog kemarin. https://youtu.be/6MHFK_PS4OU Achmad Noorafzam 18/3/2021

First time aku tangkap gambar sunset tepi pantai yang cantik. Matahari nampak jelas!

Image
Hello hello hello! Hati banyak senang hari ini apabila aku sempat mengambil gambar 'sunset' di pantai Shabandar, Tuaran yang begitu cantik. Serius, aku tidak pernah dapat gambar moment sebegini di mana-mana pantai termasuklah Pantai Tanjung Aru, Kota Kinabalu. Entah, aku rasa gambar yang ini cantik sebab tanpa menggunakan apa-apa filter, matahari kelihatan jelas semasa terbenam. Waktu ini berlaku sangat pantas. Rasanya tak sampai 3 minit, matahari terbenam langsung tidak kelihatan. Hehe.. tadi ada satu pasangan ni ingin membuat wedding photoshoot. Aku rasa dia ada sedikit rugi apabila dia balik awal. Sempatlah aku tengok pasangan ni bagi 'angpow' kepada photographer selepas sesi photoshoot. Cuma, dia tak ambil moment sunset macam ini. Aku bayangkan lelaki memegang pinggang dan mengangkat pasangannya di sebalik mentari sunset. Mesti nampak wow tu. Anyway, next time mahu ke sana lagi dengan foto-foto menarik. Jom layan sikit video pendek https://youtu.be/VUk3S

Galakkan anak muda berniaga dengan memberi sewaan lot kedai kita? Ini ulasan dari aku

Image
Memetik dari postingan ini, tergerak untuk memberi sedikit ulasan peribadi. 1. "Sedih sangat kenapa tiada golongan muda yang ingin berniaga, kebanyakkan yang apply sewa hanya orang berpengalaman". Ulasan aku: Untuk anak muda yang mahu mula berniaga tidak perlu 'meny.ewa' untuk memulakan perniagaan pertama mereka. Wajarlah orang yang apply itu adalah yang berpengalaman bukan? Kenapa anak muda perlu belanjakan wang sewaan sebelum ada apa-apa sales sedangkan bulan pertama belum tentu ada sales? Sebelum berhasrat untuk buka kedai, pastikan ada sales dan cashflow dulu. Takkan hari ini rancang, esok menjadi. Free deposit tidak bermaksud meringankan kos penyewa. Dah masuk sewa, takkan masuk kosong. Tak buat apa-apa 'small renovation'? 2. "Galakkan orang muda khususnya bumiputera berniaga". Ulasan aku: Beri galakkan untuk memiliki komitmen sewa kedai untuk 'memulakan bisnes' adalah auta semata-mata. Ini kerana, anak muda yang bijak boleh

Exausted bekerja, wajib reward diri dengan bermalam di hotel murah yang selesa

Image
Exhausted. Berhempas pulas minggu ini. Mahu tak mahu mesti layan cuti dulu. Seolah-olah kerja 24jam tanpa rehat. Pola tidur pun sudah kurang cantik. Hari ini selesai deliver barang-barang customer sekitar tuaran sehingga ke KK. Nasib baik ada kawan yang bantu untuk deliver barang yang lain. Sempat juga menghantar barang-barang crankshaft, main bearing dan con rode bearing untuk enjin kereta satu lagi yang sedang di overhaul ke Papar. Kemudian singgah di Oppo Service Centre di Imago untuk repair telefon ini yang tenggelam masuk air. Akibat tu, telefon ni berjaya dibaiki (dapat cas). Tapi data transfer sudah failed (motherboard rosak). Hurmm.. Minta maaf kalau banyak kekurangan kalau terlambat siapkan website-website kalian ya. Akhirnya aku akhiri hari kerja ini di Hotel 7 Suria, Kota Kinabalu. Guys! Hotel ni sangat cool, murah berbaloi dan aku sangat berpuas hati. Nanti ada masa, aku akan share sikit pasal hotel ni. Bye guys! Achmad Noorafzam 13/03/2021

Kenapa aku tidak mendapat jumlah viewer FB LIVE yang ramai sedangkan aku ingin berkongsi ilmu penting dan percuma?

Image
Proses LIVE untuk memandaikan netizen menjadi celik sesuatu ilmu bukanlah kerja senang. Jangan samakan LIVE jual barang dengan Live 'jual ilmu (free tapi?)'. Jangan dipaksa sehingga merasakan netizen seolah-olah tidak mahu invest masa mereka untuk belajar dengan anda. Cuba cari statistik, mana-mana orang yang membuat live fb ketika malam, view akan lebih tinggi berbanding buat live pada waktu petang. Walaupun view tinggi, tak sampai berapa minit view mesti akan berkurang selepas melihat isi dan cara penyampaian kita yang tidak dapat membuatkan mereka kekal menonton. . . Kita tidak boleh paksa #studentA menjadi seorang #studentC untuk tonton ketika waktu mereka bekerja (office hour). Apa perasaan anda apabila nampak staff anda yang sedang menonton LIVE FB ketika waktu bekerja? Menyirap bukan? Sebab itulah waktu malam lebih baik untuk buat LIVE FB. Janganlah katakan kalau mereka inginkan perubahan dalam hidup mestilah melaburkan masa mengikut waktu kita tetapkan buat

Harga emas turun lagi? Beli atau abaikan?

Image
Emas turun lagi untuk hari ini di Public Gold bagi program GAP. Apa itu GAP? Dalam bahasa mudah, tempat kumpul emas. Beli ikut gram atau beli ikut bajet duit. (sikit-sikit lama-lama jadi bukit). Bila sudah jadi bukit, kalau rasa-rasa mahu keluarkan ke bentuk fizikal boleh buat appointment di cawangan Publicgold. Saya sendiri sudah berkali-kali berurusan untuk beli dan keluarkan. Semuanya Patuh Syariah. Bila waktu sesuai beli emas? Bila-bila sahaja. Waktu harga emas naik, dan atau waktu harga emas turun. Kita tidak akan tahu harga emas akan naik atau turun. Sebab itu jika ada kemampuan, beli terus. Nanti dalam tidak sedar, kita sedang membeli dengan harga average (kalau kita banyak beli ketika waktu harga turun, maka average harga kita beli emas itu pun rendah atau murah). Selamat membeli :-) Achmad Noorafzam Publicgold Authorized Dealer PG00185982

Pemandangan senja di Kg. Serusup, Tuaran

Image
Sungguh mendamaikan. Pemandangan senja ini diambil pada 5 Mac 2021 petang menggunakan drone jenama Dji Mavic Air. Rakaman ini kelihatan lebih 'hidup' apabila sebuah bot penumpang sedang bergerak dan melintasi bawah kamera drone. Walaupun pemandangan senja waktu ini tidak begitu sempurna atas faktor awan menutupi matahari dan sebagainya, namun matahari terus melengkapi suasana senja di kampung ini. Tonton video berdurasi kurang 2 minit di sini: https://youtu.be/IneeT-yLB5Y Achmad Noorafzam 5/3/2021

Kami repeat bermalam di Friendly Homestay, Tuaran

Image
Selesai kami menghantar barang-barang kiriman customer, tiba-tiba wife dapat mesej daripada customer. "Hari ini tiada collect barang". Ini bermaksud, pada hari ini kami cuti untuk collect barang customer. Kebiasaannya rutin kami, sebelah pagi sehingga tengah hari adalah kerja-kerja menghantar barang kiriman customer sekitar Tuaran, Penampang dan Kota Kinabalu. Kebetulan kami membawa beg pakaian yang telah dikeringkan di dobi Sembulan, Kota Kinabalu. Ini menguatkan semangat untuk bermalam di Friendly Homestay. Kenapa kami pilih Friendly Homestay? Selain harganya yang murah, kami selesa dengan suasananya. Kali ini, kami tidak lagi membuat tempahan melalui Agoda. Kami terus direct booking di kaunter homestay tersebut. Yay! Kami telah berjaya membuat tempahan dengan rate RM95 satu malam sahaja. Ini adalah kali ke-2 kami bermalam di sini. Bilik yang kami dapat adalah bernombor 112. Sewaktu check-in, terus aku rasa wow! Sebab kami dapat bilik betul-betul pemandangan laut (sea-view)

Cuti satu malam di Friendly Homestay, Gayang Tuaran

Image
Hai! Apa khabar para pembaca semua? Aku harap kamurang sihat-sihat selalu. Hari ini aku ingin throwback satu hari percutian 1hari 1malam kami sekeluarga di Friendly Homestay, Gayang Tuaran pada 6/2/2021. Lokasinya seperti berikut: Friendly Homestay 088-397 301 https://maps.app.goo.gl/SwQ9diSNrQt9NW7b9 Setelah beberapa kali kami bercuti hujung minggu di hotel-hotel sekitar Kota Kinabalu, kali ini kami telah mengambil keputusan untuk bercuti di Friendly Homestay sahaja. Okay, pertimbangan mahu bercuti di kawasan Tuaran sahaja disebabkan waktu itu aku berasa sangat malas untuk lalu roadblock di depan politeknik, selain mahu meluangkan banyak masa berehat daripada masa di jalan raya. Maklumlah, kami bekerja bermula selepas jam12 petang sehingga tengah malam untuk kerja-kerja collect barang, bungkus dan esoknya hantar barang-barang tersebut ke kaunter kurier. Okay done booking! First impression aku pada booking waktu itu adalah ya! Memang friendly dia punya bos. Not sure itu bos atau bukan.