Posts

Showing posts from 2020

Bagaimana daftar program SAVE 2.0 rebat RM200 SHOPEE?

Image
Cara daftar program SAVE 2.0 Rebat RM200 Shopee adalah seperti berikut: 1. Buka apps Shopee, kemudian pilih menu 'Buy Malaysia'. 2. Kemudian, klik pada butang 'DAFTAR SEKARANG'. 3. Isi dan lengkapkan borang maklumat. Anda boleh menggunakan bil elektrik kepunyaan anda sendiri atau milik orang lain yang ada tali hubungan dengan anda. 4. Sekiranya anda menggunakan akaun milik sendiri, jangan lupa isi 'NA' pada ruangan 'IF NO.....' 5. Selesai. NOTA: 1. Program ini difahamkan hanya untuk mereka yang ingin membeli alatan elektrik seperti aircond atau peti sejuk. 2. Jika pendaftaran ini lulus, anda akan menerima rebat RM200 pembelian tersebut. Kira macam diskaunlah bagi yang tak taham apa itu rebat.

Permohonan i-Sinar KWSP Dibuka. Bagaimana daftar i-Sinar?

Image
Permohonan dan pendaftaran i-Sinar boleh dibuat hanya melalui i-Sinar Online  bermula hari ini selama 6 bulan sehingga 30 Jun 2021. Bagi yang tiada i-Akaun atau bermasalah untuk log masuk, berikut cara-cara daftar i-Sinar KWSP. 1. Layari i-Sinar Online 2. Masukkan Nombor Kad Pengenalan anda. 3. Masukkan Nombor Telefon Bimbit anda yang aktif. 4. Klik butang Teruskan. 5. Seterusnya, untuk memastikan anda adalah pemilik sebenar akaun KWSP, sistem akan bertanya soalan berdasarkan aktiviti anda dengan KWSP. Soalan ini perlu dijawab dengan tepat. Silakan jawab jika anda rasa ia tepat untuk diri anda. 6. Sekiranya sistem tidak berjaya memastikan anda adalah pemilik akaun, sistem akan memberikan percubaan kali ke-2. 7. Sekiranya berjaya disahkan, anda akan lihat pada skrin amaun total yang anda layak keluarkan. Pilih amaun pengeluaran yang anda mahukan. 8. Anda dikehendaki untuk mengemaskini maklumat akaun bank. Pastikan akaun bank yang diisi adalah aktif. Akhir sekali, jangan lupa

GAP DARI KACAMATA SYARIAH

Image
Gold Accumulation Program atau GAP adalah salah satu kaedah belian emas di Public Gold. Ia kaedah yang paling mudah dan murah untuk semua orang memiliki dan mengumpul emas dengan modal mampu bayar serendah RM100. Kaedah yang digunakan ialah : 1. Pembeli memindahkan sejumlah wang ke akaun Public Gold sebagai hamisy jiddiyyah (deposit sekuriti). 2. Public Gold akan merekodkan jumlah wang dan gram yang setimpal dalam akaun pembeli (ketika ini akad jual beli berlaku). 3. Pembeli mempunyai pilihan samada untuk mengeluarkan emasnya atau membiarkan sahaja di dalam akaun yang akan dijaga oleh Public Gold tanpa upah. GAP telah pun mendapat Sijil Patuh Syariah dari Penasihat Syariah yang dilantik iaitu Amanie Advisor. Ini bermakna, GAP boleh dimanfaatkan oleh semua samada belian mengikut gram atau mengikut RM. Mungkin ada di antara kita yang mahukan penjelasan yang lebih tentang patuh Syariah GAP. Maka di sini saya jelaskan beberapa perkara. 1. Pembelian GAP secara asasnya memang tid

Bagaimana cara daftar i-Sinar KWSP?

Image
Sudahkah anda mengaktifkan i-Akaun KWSP? Untuk sesiapa yang layak memohon i-sinar bermula 21 Disember 2020 nanti, pastikan anda sudah mengaktifkan i-Akaun KWSP. Untuk mengaktifkan i-Akaun, anda perlu mengemaskini nombor telefon bimbit untuk proses penghantaran TAC (password). Anda boleh mengemaskini nombor telefon bimbit i-Akaun di mana-mana mesin kiosk samada di bangunan KWSP atau agen KWSP seperti Bank (RHB, CIMB, MAYBANK, BANK RAKYAT). Anda boleh rujuk laman web KWSP untuk senarai agen mereka.  Pejabat & Kiosk KWSP Berikut adalah cara untuk mengemaskini nombor telefon bimbit di mesin kiosk. 1) Masukkan Kad Pengenalan; 2) Baca arahan, ikut sahaja; 3) Scan ibu jari;  4) Masukkan nombor telefon yang baru; 5) Tunggu dan cetak. Akaun BERJAYA didaftar! 6) User ID dan password sementara akan diberi melalui SMS ke nombor telefon yang kita sudah kemaskini tadi. 7) Login laman web KWSP untuk pengaktifan kali pertama ( bukan melalui i-akaun apps ). Ikut sahaja arahan untuk penu

"Bapa, gambar bah Alzam"

Image
Aku ambil kesempatan untuk mengajar kepada anak ku.  Bukan semua benda kita mahu, kita mesti beli. "Pa, tiada selipar dia tu kan". "Lain kali kalau Alzam ada selipar yang tidak pakai, sedekah saja sama orang yang perlu. Jangan minta beli beli beli. Kita bukan orang kaya". "Iya... Kesian dia kan". Dia pun bisik dengan aku. "Pa.. gambar ba alzam". Dia pun berdiri sebelah budak tu, lalu aku cepat-cepat tangkap gambar mereka berdua. Sebelum aku hulur sedikit wang, aku minta mereka untuk menyanyi. Tapi mereka malu-malu untuk menyanyi. . Lain orang, lain persepsi. Itu semua terpulang pada diri kita sendiri. Kehadiran mereka tidak bisa buat aku elak dan lari daripada mereka. Paling teruk jika aku memberi contoh dengan layani mereka seperti tiada nilai, lalu anak aku mencontohi benda buruk yang aku lakukan. Aku tidak ingin begitu. Layani kami sebaiknya ya anak. Begitu dong..

AHLI MAJLIS PERUNDING PENJAJA DAN PENIAGA KECIL NEGERI SABAH (M3PNS) OKTOBER 2018 HINGGA SEPTEMBER 2020

Image
2 tahun sudah berlalu. Bukan mudah untuk bergerak sebagai usahawan dan pada masa yang sama turut terlibat dalam aktiviti bersama Kerajaan. AWAS! PENAFIAN - SAYA BUKAN AHLI POLITIK DAN BUKAN ORANG POLITIK. PERKONGSIAN SEKADAR AKTIVITI PENGLIBATAN. Ini adalah pengalaman saya, Oktober 2018, saya dilantik menjadi Ahli Majlis Perunding Penjaja dan Peniaga Kecil Negeri Sabah (M3PNS). Salah satu tanggungjawab saya pada ketika itu adalah sebagai medium dan ruang menyampaikan hasrat usahawan ke meja menteri. Bersama-sama dengan Ahli-Ahli Majlis yang lain. Pada ketika itu, majlis ini dipengerusikan oleh DSP WILFRED MADIUS TANGAU. Sebelum ini, pernah dipengerusikan oleh DSP HAJI HAJIJI NOOR. Pengalaman bersama-sama Ahli-Ahli Majlis yang lain adalah sangat berharga. Kami banyak berkongsi pendapat dan mendengar masalah di kawasan masing-masing. Di sinilah kita dapat mendengar apa permasalahan kritikal yang sedang dihadapi oleh usahawan. Permasalahan ini telah dim

2 TEKNIK MENYIMPAN YANG BIJAK UNTUK MEREKA YANG BERUMAHTANGGA

Image
Penceramah² aset kata, orang mindset miskin saja yang suka simpan duit 'bawah bantal'.  Orang kaya akan belanja duit tu mereka ke dalam bentuk pelaburan/aset. Itu mereka yang kata.. . . Saya pernah tengok budak² pecahkan tabung duit syiling. Kemudian budak² tu tukar duit syiling kepada duit kertas dengan pakcik kedai runcit. Duit tukar duit.. kemudian duit tu dibelanja untuk beli keropok, aiskrim. Kemudian duit itu habis begitu saja. Rugi masa menyimpan. ELAKKAN KERUGIAN! Jadi, 2 tips ni saya share supaya kita amalkan menyimpan duit secara berkualiti dan bijak. PERTAMA Wujudkan tabung duit anak². Kadang² anak² saya akan terima sejumlah duit daripada pasangan suami isteri yang belum menimang cahaya. Sebagai tanda syukur mereka dan mengharap amalan mereka tu boleh bawa rezeki zuriat. Kemudian, setiap perayaan selalunya anak² akan dapat 'angpaw'. Angpaw tu bukan mama bapa yang habiskan ya. Simpan masuk ke dalam tabung. KEDUA Buat challenge suami isteri. Penuhka

TAK SALAH KITA BERMIMPI MEMILIKI 1KILOGRAM EMAS TULEN

Image
Tidak salah letak impian untuk memiliki 1000g Emas 999 begini. Gambar hanya contoh. Masa saya ada duit dulu, langsung tidak terfikir benda ni. Berapa kali saya buat bisnes. Rugi itu pasti. Untung itu belum tentu. Masa saya ada untung dulu, selalu fikir untuk berkembang berkembang berkembang. Pulangan? Sangat tipis. Ada lebih, labur balik konon boleh berkembang. Langit tak selalu cerah. Laluan hidup pun tidak semuanya sama.  Korang berjaya dalam bisnes. Mungkin saya tidak. So, perjalanan berbeza. . . Apa saya buat? 1. Jana duit untuk beli emas. 2. Dah ada duit, terus beli emas tanpa tangguh. 3. Mahu buat bises lain? Fikir banyak kali. Biasanya tidak mahu gadai untuk bisnes lain. 4. Yang pasti sekarang saya gadai untuk property. 5. Tebus emas perlahan². Kita boleh sama² mula. Beli 1gram dulu. Kumpul sehingga 10gram pertama.

EMAS INSTRUMEN PELABURAN KANAK-KANAK, LUPAKAN PTPTN

Image
Saya dan wife, selalu bercerita tentang perjalanan kami dari budak sampai dewasa. Terutama soal perbelanjaan pendidikan. Macam mana susah mencari sumber sampai sanggup join WATANIAH untuk dapatkan elaun. Ada lah duit poket. Sskarang sudah berumahtangga. Sudah pun mencecah angka 30an. Mau mau tua sudah. Sekarang kami fikir tentang masa depan anak tentang TRADISI meminjam PTPTN. Kalau boleh, kami mahu tiada lah pinjaman pendidikan untuk diorang. Seolah² pinjaman pendidikan ini sebagai tradisi yang sudah keterbiasaan. Ada yang mampu, ada yang kurang mampu. Yang kurang mampu, pinjaman pendidikan inilah salah satu sumber utama. Yang mampu, antara 2 sebab. Ada duit dari sumber kewangan ibubapa atau dari sumber simpanan sejak kecil. Kami berdua tertarik untuk mendisiplinkan diri kami dan anak² supaya menabung (padahal sejak zaman dulu lagi kita digalakkan menabung). Sudah menjadi lumrah, bila kita ada duit kita rasa mahu beli itu ini. Sempat menabung hanya untuk sehari dua. Selepa

JIKA BENAR KWSP DAPAT DIKELUARKAN, JANGAN CUBA LABURKAN DUIT UNTUK BISNES. FIKIR IDEA INI TERLEBIH DAHULU

Image
Tujuan asal KWSP adalah simpanan. Kita keluarkan untuk belanja modal bisnes adalah satu tindakan tidak tepat. Apa lagi labur 100% untuk bisnes. Bisnes adalah risiko. KWSP bukan duit. KWSP adalah UMUR. So, tujuan asal adalah SIMPAN. Keluarkan duit tu untuk beli EMAS GOLDBAR. Sudah beli EMAS, baru fikir.. nak laburkan untuk bisnes atau tidak. Jangan buat keputusan sebelum beli EMAS. Sudah banyak alkisah alkisah orang lama membelanjakan duit EPF tapi tidak sempat rasa untung disebabkan CERITA INDAH INDAH BELAKA tentang bisnes. Malah masa tua menambah liabiliti. 1. Rumah burung walit 2. Madu kelulut 3. Foodtruck 4. Restoran 5. Kereta sewa Dan banyak lagi cerita EPF hangus tanpa pulangan. Ada EPF, belilah EMAS. Kalau mahu bisnes, jual barang usahawan lain. Jadi jurujual. Bantu jual produk usahawan lain. Itu pilihan paling bijak masakini.

BANTU JUAL PRODUK KAWAN UNTUK JANA PENDAPATAN RISIKO RENDAH

Image
Bantu jual produk kawan-kawan. Apa yang bestnya adalah, kita tidak perlu fikir tentang penyediaan bahan, pembungkusan kreatif, pembuatan. . Kita hanya perlu carikan pelanggan untuk kawan-kawan kita saja. Ambil komisen setiap jualan yang kita berjaya jual. . Apa ada hal tentang branding dia. Biar dia terkenal. Asalkan setiap jualan kita buat, kita ada untung. . Makin dia terkenal, makin laku barang dia makin banyak untung kita juga. . Itu namanya kerjasama dan pengurusan risiko. Work smart.

SENARAI CONTACT MEKANIK KERETA TUARAN

Image
Berikut adalah senarai contact mekanik kereta di Tuaran, Sabah. 1. Boboy Augustine 0168182251 2. Rj Ivan 0149333989 3. Didie 0162284120 4. NHA AFRI 01120704783

SENARAI CONTACT TUKANG AIRCOND TUARAN

Image
Berikut adalah senarai Tukang Servis Aircond di Tuaran, Sabah. 1. Azrul 0138706921   2. Willie Alex 0167529354 3. Petra Milanda Nanak 0168433583

TIPS MEMBELI KERETA TERPAKAI

Image
Kasihan, ramai yang baru mendirikan rumahtangga belum memiliki kenderaan untuk bergerak ke tempat kerja, berniaga atau ke hospital. Mereka bersungguh-sungguh mencari dan mengumpul wang untuk membeli kereta pertama. Anak pertama lahir. Anak kedua lahir. Duit pun sudah cukup untuk membeli kereta pertama. Inilah masanya mereka benar-benar memerlukan kenderaan untuk pelbagai tujuan. Tapi, adakah wang yang dikumpul itu cukup untuk membeli kereta idaman walaupun hanya sekadar kereta terpakai? Berikut tips yang saya boleh kongsikan berdasarkan pengalaman saya sendiri: 1. BAJET Bajet adalah paling penting. Berapakah wang yang sudah dikumpul? RM3,000 RM5,000 RM10,000? Saya pernah membeli kereta terpakai bukanlah menilai berdasarkan saya inginkan spesifik jenama seperti Alza, Bezza dan sebagainya. Sebaliknya berdasarkan berapa wang terkumpul semasa. Ada ketika itu, saya sangat memerlukan kenderaan (selepas kenderaan four-wheel saya sudah dilepaskan semasa PKP). Perlu sangat sebab ing

COVID19 - KECICIRAN MAKLUMAT PUNCA MASALAH BANTUAN TIDAK SAMPAI

Image
Last saya dapat bantuan adalah bantuan GKP. Dengan itulah saya gunakan sebaiknya untuk cari income semasa PKP. Sampailah hari ini, wang bantuan GKP macam pandai beranak. Betul2 digunakan untuk bisnes. Syukur hari ini boleh hulur-hulur kepada yang memerlukan sedikit sebanyak. Kalau saya ditakdirkan tersenarai dalam keluarga yang menerima bantuan berbentuk keperluan dapur semasa PKPB, saya sendiri akan pass bantuan itu kepada keluarga yang lebih memerlukan daripada saya. Untuk saya sudah cukup lengkap di dapur. Malangnya tiada tersenarai. Saya juga tak minta, dan tidak perlukan. Cuma hairan lah kenapa tidak tersenarai. Dan kenapa masih ada orang lain yang belum terima. Keciciran maklumat. Ini paling perlu dielak. Sejak dulu berulang saya tekan kan. Data data data. Data lapuk, jangan dipakai. Silakan gandakan usaha untuk cari data, jangan ada tercicir. Ekonomi makin worst. Ekonomi sedang tumbuh tapi sangat time consuming. Betul2 ramai terkesan.